Sindrom iritabilnog crijeva IBS

Zašto je sindrom iritabilnog crijeva češći kod žena?

Sindrom iritabilnog crijeva je češći kod žena. Ali zašto je to tako? Odgovore ćete pronaći u tekstu.

Šta je sindrom iritabilnog crijeva ili kraće IBS?

Sindrom nervoznog crijeva (IBS ili sindrom iritabilnog crijeva) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj. Nije organsko oboljenje – kod osoba koje ga imaju ne postoje nikakve promjene na crijevima, niti oštećenja sluznice crijeva. Nije ozbiljno oboljenje, niti predstavlja rizik za razvoj ozbiljnih bolesti probavnog sustava. Ali vam simptomi stvaraju neugodu, i nepovoljno djeluje na svakodnevno funkcioniranje i kvalitetu života. Uz to, je i jedan od najčešćih suvremenih problema (“bolest suvremenog doma”).

Koja populacija je u riziku od sindroma iritabilnog crijeva?

Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni koji je uzrok IBS. Ipak, postoji nekoliko stvari koje mogu povećati tvoje šanse za javljanje ovog sindroma:

  • ako si mlađi od 50 godina
  • ako u povijesti obiteljskih bolesti ima osoba s IBS-om
  • ako patiš od psiholoških stanja poput depresije i anksioznosti
  • ako se nepravilno hraniš
  • ako si imao neku bakterijsku ili virusnu infekciju crijeva
  • ako si žena

Zašto je sindrom iritabilnog crijeva češći kod žena?

Brojevi pokazuju da 25% odrasle populacije ima ovaj funkcionalni poremećaj. A u tome je postotku, dva puta više žena – od 60% do 65% osoba koje su prijavile IBS su žene.

Sindrom nervoznog crijeva  ispoljava se s boli u trbuhu, nadutošću, pojačanim plinovima, opstipacijom ili dijarejom i kombinacijom ovih simptoma. Kako su simptomi svakidašnji i ne pretjerano alarmantni, ljudi često nisu svjesni da pate od ovog sindroma, zbog čega se i ne javljaju liječniku. Mogli bismo pomisliti da je žena više zastupljeno jer se one više javljaju liječniku? Ili da su žene više pod stresom, za koji se smatra da je najvažniji uzrok sindroma iritabilnog crijeva? Ili ipak ima drugog razloga?

Stručnjaci su otkrili da je sindrom iritabilnog crijeva češći kod žena nego kod muškaraca. Prateći faze menstrualnog ciklusa koje dovode žene u rizik od neželjenih probavnih simptoma, zaključili su da neposredno nakon ovulacije, sve žene imaju veću vjerojatnost da dožive nadutost i plinove. Uzrok leži u produkciji estrogena i progesterona, zbog čega su žene podložnije IBSu.

Prema članku objavljenom u ožujku 2014. u časopisu World Journal of Gastroenterology, hormoni poput estrogena mogu utjecati na brojne funkcije povezane s probavom, uključujući pokretljivost crijeva, barijernu funkciju crijeva i aktiviranje imunloškog sustava u crijevnoj sluznici.

Pokazalo se i da je podtip IBS-a, IBS s opstipacijom češći kod žena nego muškaraca. Štoviše, prijavljeno je da su žene s IBS-om više umorne, depresivne, anksiozne i da imaju znatno lošiju kvalitetu života u odnosu na muškarce.

Za ublažavanje svih simptoma nervoznog crijeva, prvo je potrebno ukloniti uzroke. Prvenstveno je potrebno promijeniti prehranu i loše životne navike. Svi simptomi nervoznog crijeva se mogu ublažiti i korištenjem Lactobacillus plantarum 299v koji djeluje direktno na uzrok problema. Posebnim patentiranim mehanizmom djelovanja prianja na zid crijeva smanjujući djelovanje štetnih bakterija. Na ovaj način se smanjuje stvaranje plinova, nadutost, grčevi i bol u trbuhu.

Jesi li ti u opasnosti od razvoja sindroma iritabilnog crijeva?

Da. Svi su u riziku, bilo stariji ili mlađi, bilo žene ili muškarci, mogu patiti od sindroma nervoznog crijeva. Razlika je u tome, što su žene zbog svojih hormona podložnije ovom problemu i s nekim češćim ili jačim simptomima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)