Detoksikacija sokovima – da ili ne?

Tržnice su postale šarene od najrazličitijeg voća i povrća, a temperature su porasle. Ovo se može smatrati idealnim trenutkom za kvalitetan detox prirodnim sokovima, i to cijelog organizma. Međutim, prije nego što se prepustite detoksikacijskim sokovima, trebali biste se informirati o cjelokupnom procesu detoksikacije, tj. njegove prednosti i nedostatke.

Što je detoksikacija sokom?

Bilo da razmišljate o cijeđenju tijela kako biste smršavili ili zato što se vaše tijelo treba riješiti zimskih toksina, važno je prvo odvagnuti prednosti i nedostatke ovog kratkog, ali restriktivnog trenda prehrane.

Detoksikacija, odnosno čišćenje prirodnim sokovima je dijeta u kojoj se tijekom dva tjedna, 10 dana ili neko drugo vrijeme gotovo isključivo piju sokovi od voća i povrća. Iako to zvuči prilično zdravo, najbolje je pogledati što znanost kaže o detoksikaciji sirovim voćem i povrćem. Prije nego što se prepustimo hypeu, objasnit ćemo kako detoksikacija djeluje.

Koje su ključne točke kod čišćenja sokom?

Zagovornici tvrde da čišćenje sokom može pomoći u uklanjanju toksina iz tijela, kao i pomoći u mršavljenju. Međutim, istraživanja su povezala tekuću prehranu s povećanim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i poremećaja prehrane.

Pozitivna strana čišćenja sokom prilično je očita. Jedete puno voća i povrća, za koje znamo da bi trebalo činiti polovicu dnevnog unosa hrane. Istraživanja su pokazala da sokovi od voća i povrća mogu povećati razine važnih vitamina i antioksidansa, uključujući folat, vitamin C, vitamin E i beta karoten.

Dakle, u teoriji, čišćenje sokom je korisno za ljude kojima je teško jesti dovoljno voća i povrća. Ali kako stara poslovica kaže: previše dobrih stvari može biti loše!

U stvarnosti, detoksikacija sokovima nije posebno zdrava, pogotovo ako je rigorozna.

Naime, sok od voća i povrća gotovo je potpuno lišen bjelančevina, zdravih masnoća i određenih vitamina (poput B12) – svih vitalnih za zdravlje. Na primjer, samo su proteini i masti neophodni za fizičko zdravlje, ozdravljenje i rad mozga. Osim toga, vlakna se uklanjaju iz voća i povrća tijekom procesa cijeđenja soka. Znamo da su važni za “hranjenje” zdravih bakterija u našim crijevima. Vlakna nam pomažu da se osjećamo siti, sprječavaju prebrzi porast šećera u krvi i zatvor.

Konzumacija nedovoljnog broja kalorija može uzrokovati simptome koji odražavaju nizak šećer u krvi jer tijelo nema dovoljno energije. Primjeri ovih simptoma uključuju nesvjesticu, slabost, dehidraciju, glavobolje i glad.

A postoje još veće zdravstvene brige za određene pojedince, poput onih s problemima s bubrezima. Budući da su bubrezi zaduženi za uklanjanje oksalata, nastaje problem jer se ovaj element nalazi u visokoj koncentraciji u sirovim sokovima, a bubrezi su prisiljeni raditi neusporedivo brže i zahtjevnije.

Pomaže li detoksikacija sokom kod mršavljenja?

Doduše, čišćenje sokom može dovesti do kratkotrajnog gubitka težine, ali to ne znači da je to zdrav način mršavljenja. Ne samo da je brzo mršavljenje nezdravo, ono također nije dugotrajno. Brojka na vagi možda je doista niža, ali to ne znači da je izgubljeno imalo masti. Štoviše, gubitak mišića usporava metabolizam. To zapravo može pridonijeti debljanju nakon što ponovno počnete jesti redovnu hranu.

Stvari se dodatno kompliciraju kada uzmemo u obzir mogućnost da osoba konzumira sokove koji nisu pasterizirani ili nisu podvrgnuti drugom tretmanu za uklanjanje bakterija. Tada je veći rizik od bolesti. To se posebno odnosi na vrlo mlade i starije osobe, kao i na one s oslabljenim imunološkim sustavom.

Ako čišćenje sokom uključuje laksative ili druge metode stimulacije crijeva, osoba može izgubiti previše hranjivih tvari stolicom. To može dovesti do dehidracije i neravnoteže elektrolita.

Pomaže li čišćenje sokovima pri detoksikaciji?

Ako je vaša prehrana sama po sebi nezdrava, ako konzumirate masnu hranu ili previše alkohola, sigurno osjećate da vam je potreban ‘detox’. U toj situaciji, čišćenje sokom zvuči kao savršeno rješenje. Ne zaboravite, naša su tijela vrlo učinkovita u samoj detoksikaciji.

Umjesto da “šokirate” svoj organizam tako tankom i nemasnom hranom, bolje se fokusirajte na zdravu prehranu koju, naravno, možete nadopuniti sirovim sokovima od voća i povrća, ali i orašastim plodovima. Smatra se da vlakna u ovoj hrani pomažu eliminirati neke toksine, dok njihove fitokemikalije mogu pomoći u promicanju detoksikacije kancerogenih tvari. Inače, fitokemikalije i biljni pigmenti smatraju se vitaminima 21. stoljeća. Doslovan prijevod riječi fitokemikalije je biljna kemikalija (grčki: phyto = biljka). Pojam se odnosi na stotine pa čak i tisuće biološki aktivnih nenutritivnih kemikalija koje se nalaze u biljkama.

Općenito, dobro uravnotežena prehrana koja sadrži odgovarajuće količine vitamina (uključujući vitamine B) pomaže prirodnim putevima detoksikacije tijela.

Zdrave alternative čišćenju sokovima

Umjesto da se odlučite za strogu dijetu sokova koji se konzumiraju umjesto obroka, preporuča se miješati voće i povrće i jesti cijelo voće i/ili povrće uz neki izvor proteina. Jedan ukusan način da još uvijek imate koristi od potencijalnih dobrobiti cijeđenja soka, plus prirodnih vlakana iz ove hrane, jest uživanje u voću i povrću u smoothiejima. Naime, to je odličan način da dobijete preporučene dnevne porcije voća i povrća!

Pomiješajte svoje omiljeno voće i povrće s grčkim jogurtom ili sojinim mlijekom kako biste dobili malo prijeko potrebnih proteina. Za zeleni smoothie uparite kelj ili špinat sa smrznutom bananom. Za ružičasti smoothie, uparite bobičasto voće s malo smrznute cvjetače.

Na kraju, važno je znati da iako sokovi sami po sebi mogu biti zdravi, nisu nutritivno uravnoteženi i ne smiju se koristiti kao zamjena za obrok. Stoga ove godine preskočite čišćenje sokovima i uživajte u cijelom voću i povrću kao dijelu svojih obroka i međuobroka ili ih izmiksajte kako biste napravili ukusan smoothie.

Crijevne bakterije i sokovi za detoksikaciju

Kratko čišćenje sokom može utjecati na razinu bakterija u probavnom sustavu. U studiji iz 2017. istraživači su otkrili da je čišćenje sokom zapravo povećalo količine bakterija Bacteroidetes povezanih s gubitkom težine, a smanjilo količine Firmicutes, bakterija povezanih s debljanjem.

Iako zvuči privlačno, pogotovo ako se borite s viškom kilograma, budite oprezni. Poremećena crijevna flora zadnje je što želite i prvo što uzrokuje mnoge poremećaje i bolesti.

Kako biste na prirodan i zdrav način njegovali svoj trbuh, preporučamo Flobian®, 100% prirodno rješenje za nadutost, grčeve i plinove u želucu. Flobian® sadrži 20 milijardi dobrih bakterija Lactobacillus plantarum 299v, koje blagotvorno djeluju vežući se za površinu crijeva. U borbi protiv nadutosti i plinova u želucu, Flobian® djeluje izravno na uzrok problema jer posebnim patentiranim mehanizmom sprječava vezanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina kroz stanice crijevnog epitela, čime se smanjuje stvaranje plinova u želucu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)