Bezbrižno ljetovanje za vašu djecu

Briga svakoga roditelja je omogućiti nezaboravno ljetovanje svojoj obitelji? No što kada se susretnete s jednom od najgorih putničkih tegoba koja može zadesiti vaše najmlađe, a to je putnička dijareja. Tada je vrlo važno uz sebe imati uvijek spremnu SOS ljekarnu, u kojoj su proizvodi koji mogu pomoći kod crijevnih tegoba.

Jedna od tegoba koja vas može zadesiti na putovanju, pogotovo ako putujete u toplije krajeva je trovanje hranom. To je bakterijska infekcija, a simptomi su znatno teži nego kod virusnih infekcija probavnog sustava. Simptomi se brzo razvijaju, izraženo je često povraćanje uz povećanu tjelesnu temperature što može dovesti do dehidracije vašeg djeteta. U ovakvim slučajevima vrlo je važno odmah nadoknaditi izgubljenu tekućinu I elektrolite.

Virus izaziva akutnu infekciju koja zahvaća probavni sustav. Najprije će se javiti bol u trbuhu najmlađih, a ostali simptomi se mogu javljaju kasnije. Kod virusnih infekcija simptomi su nešto blaži, no prisutan je proljev, što kod trovanja hranom ne mora biti ili se javlja kasnije. Virusu je također potrebno više vremena da napusti organizam, nego bakteriji. Bakterija kao najčešći uzročnik trovanja hranom proizvodi razne otrove u crijevima pa su u slučaju trovanja hranom simptomi puno izraženiji, ali kraće traju.

Bilo da se radilo o virusnoj ili bakterijskoj infekciji vase djece, probiotici imaju veliki značaj u otklanjanju simptoma, te bi se trebali koristiti odmah prilikom pojave prvih simptoma. Uvijek je najbolje potražiti savjet u obližnjoj ljekarni, a ako se klinička slika pogorša potražiti pomoć liječnika.

Kako izgleda prehrana djeteta koje ima proljev?

Proljev ili dijareja može uzrokovati više različitih uzročnika, no koji god da je uzrok dijareje kod vašeg djeteta prehrana bi trebala biti  prilagođena tegobi.

Najčešća komplikacija  koju uzrokuje proljev je dehidracija organizma, a to za sobom povlači različite tegobe kao malaksalost, vrtoglavica I opća nemoć. Osim vode dijete gubi I elektrolite koji su važni za normalno funkcioniranje organizma. Glavni princip kako nadoknaditi izgubljenu tekućinu je dati djetetu tekućinu svakih 5-10 minuta. Mlađoj djeci davati 1-2 žličice svakih 5 minuta a starijoj djeci 1-2 južne žlice tekućine svakih 5-10 minuta. 

Osim toga idealan izvor tekućine I elektrolita može biti domaća juha od mesa I povrća, vodu ili blage čajeve. Nije preporučeno djeci davati voćne zaslađene sokove, kao niti zaslađene čajeve, slatkiše jer sadrže dosta šećera pa povećavaju jačinu proljeva I produljuju vrijeme trajanja proljeva. Preporuka je djetetu dati lako probavljivu hranu (nezaslađeni čaj, juha, zasoljena kuhana riža, kuhani krumpir, mrkva…) Kada se simptomi počnu smanjivati u prehranu uvesti pileće kuhano meso, kuhanu teletinu, povrće te postepeno uvoditi normalnu prehranu.

Da li je važno koji probiotik se uzima prilikom dijareje?

Iako su probiotici otkriveni prije više od 100 godina njihova važnost doživljava ekspanziju u posljednjih 10 godina. Mnogo je probiotičkih rodova I sojeva, no da li je svaki probiotički soj učinkovit kod svake tegobe? Pitanje je uvijek isto, kako izabrati pravi probiotik kod crijevne dijareje vašeg djeteta. Prema stručnim europskim smjernicama prva preporuka je probiotički kvasac, Saccharomyces boulardii te probiotičke bakterije iz roda Lactobacillus. Bulardi je kao probiotički kvasac koji je specifičan jer je otporan na sve vrste antibiotika, štiti dobre bakterije u crijevima i prepoznaje štetne mikroorganizme koji su uzročnici dijareje te ih eliminira iz organizma.

Kada i koliko dugo koristiti probiotike?

Kada zamijetite prve simptome dijareje kod svog djeteta vrlo je važno odmah reagirati, te posebnuti za adekvatnim dodatkom prehrani kreiranim za djecu. Takav preparate koji sadrži Saccharomyces boulardii I cink naziva se BULARDI® Junior s cinkom. Također, bitno je nastaviti uzimati Bulardi®Junior i nakon smirivanja simptoma, radi ravnoteže i zdravlja mikrobioma te jačanja imuniteta. Buladri® Junior u svom sastavu sadrži I neizostavni cink, izuzetno bitan kod tegoba dijareje.

Probiotic Excellence Centar garantira učinkovitost I kvalitetu proizvoda

Kako bi proizvod bio što učinkovitiji poželjno je da proizvod  ima garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka I garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme. Takvo pakiranje upravo ima Bulardi Junior.

Zato otputujte sigurno na svoj zaslužen odmor i obavezno u svojoj SOS ljekarni imajte liniju Buladri proizvoda.