Probiotici i njihova važnost u održavanju zdravlja

Probiotici su korisni mikroorganizmi koje se konzumiraju radi poboljšanja zdravlja probavnog sustava. Ove korisne bakterije i kvasac obično se nalaze u crijevima i mogu imati pozitivne učinke na probavni sustav i opće blagostanje. Kada se probiotici unose u organizam, oni pomažu održavanju ravnoteže između “dobrih” i “loših” bakterija u crijevima. Ovo je važno, jer crijevna flora ima ključnu ulogu u probavi hrane, apsorpciji hranljivih sastojaka i jačanju imunološkog sustava.

Postoje različiti sojevi probiotika, ali najčešće se koriste bakterije iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium te kvasac Saccharomyces boulardii. Ove bakterije mogu pomoći u smanjenju simptoma probavnih tegoba poput napuhnutosti, grčeva, zatvora i dijareje. Također se smatra da probiotici mogu pomoći u prevenciji infekcija i regulaciji imunološkog sustava.

Kako bi probiotici bili učinkoviti, važna je njihova brojnost i preživljavanje na putovanju kroz želudac dok ne stignu do crijeva. Zbog toga je važno izabrati visokokvalitetne probiotičke suplemente koji osiguravaju adekvatan broj živih bakterija.

Probiotici se mogu naći i u određenim namirnicama kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kiseli krastavci. Ove namirnice su prirodni izvori probiotika i mogu biti dio uravnotežene prehrane.

Postoji veliki broj različitih vrsta probiotika, a svaka vrsta ima jedinstveni značaj za ljudsko zdravlje. Evo pregleda nekih od najpoznatijih vrsta probiotika:

Lactobacillus acidophilus: Ovo je jedna od najčešćih vrsta probiotika koja se nalazi u probavnom traktu. Pomaže u održavanju ravnoteže dobrih bakterija u crijevima i može imati pozitivan utjecaj na probavu.

Bifidobacterium bifidum: Ova vrsta probiotika također se nalazi u probavnom traktu i može podržati zdravlje crijeva. Također se smatra korisnom za jačanje imunološkog sustava.

Lactobacillus rhamnosus: Ova vrsta probiotika ima dokazane koristi za probavu i podržava zdravlje crijeva. Također se istražuje njen potencijalni utjecaj na smanjenje alergija.

Saccharomyces boulardii: Ovo je jedini kvasac koji se koristi kao probiotik. Ima 100 x veću površinu od stanica bakterija, pa samim time i bržu učinkovitost. Ima antimikrobna i antibakterijska svojstva i može pomoći u liječenju probavnih poremećaja, kao što su proljev i sindrom iritabilnog crijeva.

Streptococcus thermophilus: Ova vrsta probiotika često se koristi u proizvodnji jogurta i drugih fermentiranih mliječnih proizvoda. Može podržati zdravlje crijeva i poboljšati probavu laktoze.

Lactobacillus casei: Ova vrsta probiotika ima antimikrobna svojstva i može pomoći u održavanju ravnoteže crijevne flore. Također se istražuje njen potencijalni utjecaj na smanjenje upalnih stanja.

Bifidobacterium longum: Ova vrsta probiotika pomaže u održavanju zdravlja crijeva, jača imunološki sustav i može imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

Lactobacillus plantarum: Ova vrsta probiotika može podržati zdravlje crijeva, poboljšati probavu i smanjiti upalne procese.

Escherichia coli Nissle 1917: Ovaj soj probiotika ima protuupalna svojstva i može pomoći u reguliranju crijevne flore.

Lactobacillus reuteri: Ova vrsta probiotika može podržati zdravlje crijeva, poboljšati probavu i imati pozitivan utjecaj na oralno zdravlje.

Važno je napomenuti da postoji mnogo više vrsta probiotika koje se istražuju i koriste u različite svrhe. Prije nego što odaberete pravi probiotik, preporučuje se konzultirati se sa liječnikom ili nutricionistom kako biste dobili prilagođene preporuke za svoje specifične zdravstvene potrebe.

Želite li biti prvi koji će pročitati blog i dobiti korisne informacije o probioticima i zdravlju, pratite nas na društvenim mrežama.