Zdrava probava kod djece

Zdrava probava kod djece: Kako do nje?

 

Kroz edukativne sadržaje namijenjene ponajprije roditeljima, kako bi svojoj djeci približili što sve podrazumijeva zdravo odrastanje, bitno je govoriti o tome koliko je važna osobna higijena, zašto je izuzetno važno zdravo se hraniti, što je to zdrava prehrana uopće, kako to naše zdravlje ovisi i „raste u crijevima”, kako se i na koji način čuva zdravlje trbuščića i zašto prljavim rukama možemo razboljeti trbuščić..? Jedan od glavnih ciljeva svakog roditelja i zdravstveno školskih institucija je da se u najranijem djetinjstvu usvoje zdrave navike kod djece.

Na koji način motivirati dijete da uzima redovite obroke?

Vrlo je važan blag pristup roditelja i lijepa riječ, kao i osobni primjer koji roditelj daje svom djetetu. Hrana treba izgledati primamljivo oblikom i bojom, kako bi zainteresirala mališana. Kako bi se otvorila čarobna vrata apetita, i ovdje je važna lijepa riječ i pohvala, koje otvaraju sva vrata.

Obroke kroz dan treba tempirati i osmisliti, da bar imamo 3 glavna obroka i 2 međuobroka, koja će sadržavati neku voćku. Bilo bi dobro i zanimljivo da dopustite vašem djetetu da s vama sudjeluje u kreiranju i izradi tih obroka, bar jednog. Vaše dijete će izraziti želju za možda nekom namirnicom ili kombinacijom namirnica.

Zdrava probava kod djece: Kako izgleda prehrana djeteta koje ima proljev?

Proljev ili dijareja može uzrokovati više različitih uzročnika, no koji god da je uzrok dijareje kod vašeg djeteta, prehrana bi trebala biti prilagođena tegobi.

Najčešća komplikacija koju uzrokuje proljev je dehidracija organizma, a to za sobom povlači različite tegobe kao što su malaksalost, vrtoglavica i opća nemoć. Osim vode dijete gubi i elektrolite, koji su važni za normalno funkcioniranje organizma. Glavni princip kako nadoknaditi izgubljenu tekućinu je dati djetetu tekućinu svakih 5-10 minuta. Mlađoj djeci davati 1-2 žličice svakih 5 minuta, a starijoj djeci 1-2 žlice tekućine svakih 5-10 minuta.

Osim toga idealan izvor tekućine i elektrolita može biti domaća juha od mesa i povrća, voda ili blagi čajevi. Nije preporučeno djeci davati voćne zaslađene sokove, kao niti zaslađene čajeve, slatkiše, jer sadrže dosta šećera, pa povećavaju jačinu proljeva i produljuju vrijeme trajanja proljeva. Preporuka je djetetu dati lako probavljivu hranu (nezaslađeni čaj, juha, zasoljena kuhana riža, kuhani krumpir, mrkva). Kada se simptomi počnu smanjivati, u prehranu uvesti pileće kuhano meso, kuhanu teletinu, povrće, te postepeno uvoditi normalnu prehranu.

Da li je važno koji probiotik se uzima prilikom dijareje?

Iako su probiotici otkriveni prije više od 100 godina, njihova važnost doživljava ekspanziju u posljednjih 10 godina. Mnogo je probiotičkih rodova i sojeva, no da li je svaki probiotički soj učinkovit kod svake tegobe? Pitanje je uvijek isto: kako izabrati pravi probiotik kod crijevne dijareje vašeg djeteta? Prema stručnim europskim smjernicama prva preporuka je probiotički kvasac, Saccharomyces boulardii, te probiotičke bakterije iz roda Lactobacillus. Bulardi je kao probiotički kvasac koji je specifičan, jer je otporan na sve vrste antibiotika, štiti dobre bakterije u crijevima i prepoznaje štetne mikroorganizme koji su uzročnici dijareje, te ih eliminira iz organizma.

Zdrava probava kod djece: Kada i koliko dugo koristiti probiotike?

Kada zamijetite prve simptome dijareje kod svog djeteta vrlo je važno odmah reagirati, te posebnuti za adekvatnim dodatkom prehrani kreiranim za djecu. Takav preparate koji sadrži Saccharomyces boulardii i cink naziva se BULARDI® Junior s cinkom. Također, bitno je nastaviti uzimati Bulardi®Junior i nakon smirivanja simptoma, radi ravnoteže i zdravlja mikrobioma, te jačanja imuniteta. Bulardi® Junior u svom sastavu sadrži i neizostavni cink, izuzetno bitan kod tegoba dijareje.

@TECH garantira učinkovitost i kvalitetu

Kako bi proizvod bio što učinkovitiji, poželjno je da proizvod ima garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH, koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost, a dolazi iz Probiotic Excellence Centra Abela Pharme. Takvo pakiranje upravo ima Bulardi Junior.

Zato otputujte sigurno na svoj zasluženi odmor i obavezno u svojoj SOS ljekarni imajte liniju Bulardi proizvoda!

Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)