Stres i IBS

Stres kao okidač za sindrom “nervoznih” crijeva

Šta predstavlja stres?

Malo gdje ćemo naći povoljne i laskave “nadimke” kakve nosi 21. stoljeće. Uglavnom ga se opisuje kao razdoblje ubrzanih promjena, doba digitalizacije i globalizacije, stoljeće otuđenosti, stresa… Suvremeni život prebrzo je postao predinamičan i mi se kao ljudska vrsta borimo sa svim posljedicama. Sve to uzima danak za naše zdravlje. Stres je itekako dio svakodnevice i kako god se nosili s njim, jedno je sigurno – stres ostavlja trag na našem tijelu, nekad jasan, a nekad skriven.

Da za početak razjasnimo što je zapravo stres? Stres je skup emocionalnih i fizičkih reakcija koje se javljaju kada prolazimo kroz opasne i za nas uznemirujuće situacije. Iako stres utječe na cijeli organizam, prvo na što obraćamo pažnju su fizički simptomi stresa. Fizički simptomi stresa koji se obično javljaju su: glavobolja, napetost, nervoza, drhtanje ruku, razni bolovi u tijelu od stresa, lupanje srca i preskakanje srca, povišen kolesterol od stresa, fizički simptomi anksioznosti, kao što su stalna tjeskoba, stalna nervoza i napetost , simptomi stresa kod žena povezani s poremećajem ciklusa, želučani simptomi poput stalne nervoze u želucu, bolovi u trbuhu od stresa i mnogi drugi simptomi stresa.

Dvije su osnovne vrste stresa – eustres (pozitivni stres) koji potiče na djelovanje, osobni rast i razvoj te distres (negativni stres) koji, ako traje kraće i intenzivnije, predstavlja akutni stres, a ako traje duže, to je kronični stres.

Stres simptomi 

Kada se pojave simptomi stresa, sve o čemu razmišljamo je kako se osloboditi stresa, odnosno kako smanjiti stres. Dugotrajna borba sa stresom uzrokuje brojne posljedice stresa. Javljaju se u obliku mnogih psihosomatskih bolesti. Bolesti povezane sa stresom su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, astma i kožne bolesti. Vrlo često su i probavni organi kod ljudi napadnuti stresom.

Kako pobijediti stres počinje osluškivanjem svog tijela i praćenjem onoga što vam ono govori jer ono vam često može dati prave smjernice kako se nositi sa stresom. Posebnu pozornost obratite na želudac jer on prvi reagira na stres.

Isto tako, “nervozna crijeva“, odnosno sindrom iritabilnog crijeva, mogu biti prvi znak da nam okolina/situacije nisu ugodne i da nam uzrokuju stres. Veza koja postoji između našeg mozga i želuca je intenzivna i čvrsta. Riječ je o složenoj interakciji neurotransmitera koji utječu na motilitet, sekreciju i osjetljivost crijeva. Stres iz našeg mozga odražava se u našim crijevima.

Statistika kaže da 25% odrasle populacije ima sindrom “živčanih” crijeva. Ovaj funkcionalni poremećaj ima dvostruko više žena (čak 50% žena iznad 35 godina)!

Što karakterizira sindrom iritabilnog crijeva?

Manifestira se bolovima, plinovima, osjećajem punoće, grčevima, nadutošću i smetnjama pražnjenja, kroničnim proljevom, pa čak i zatvorom. Kod žena je češći zatvor, a kod muškaraca proljev. Simptomi mogu biti potaknuti lošim snom, stresom ili jednostavno konzumiranjem pogrešne, naizgled benigne hrane.

Kako nitko od nas ne može u potpunosti eliminirati stres iz svog života, važno je kako se prema njemu odnosimo. Na primjer, imamo li strategije kako se riješiti stresa, kako se oporaviti od stresa ili kako se osloboditi psihičke napetosti? Za početak, na pitanja kako se riješiti stresa i kako se psihički opustiti, postoji nekoliko stvari koje mogu ublažiti posljedice stalnog pritiska i umora koji uzrokuju stres. Prije svega, za to je redovita tjelesna aktivnost uvijek dobrodošla (ne morate se odmah pakirati u teretanu i lagana šetnja je dio tjelesne aktivnosti). Ako se pitate kako vratiti apetit koji ste izgubili zbog stresa, rješenje je raznoliko, zdrava prehrana s malo masnoća i izbjegavanje hrane koja stvara plinove, kao i začinjene, vruće hrane . Također, smanjite konzumaciju slatkiša ili prijeđite na njihove zdrave varijante (presto kolači i kolačići, keto poslastice). Naravno, minimalno koristite alkohol, kofein i duhan, ako baš ne možete bez njih.

Probiotici u borbi protiv sindroma iritabilnog crijeva

Osim ovih nekoliko pravila koja blagotvorno djeluju na cijeli organizam, uzimanje probiotika pomaže i u borbi protiv nadraženih crijeva. Za sada postoji mnogo podataka koji mogu potvrditi pozitivan učinak probiotika na simptome poput bolova u želucu, povraćanja ili proljeva.

Primjerice – 25 godina istraživanja i 60 kliničkih znanstvenih studija u kliničkoj praksi potvrđuju učinkovitost probiotičkog pripravka Flobian®. Dokazano pomaže smanjiti nadutost i plinove u želucu, kao i sve simptome iritabilnog crijeva. Terapija se temelji na primjeni ovog probiotičkog pripravka koji djeluje na uzrok tegoba i na taj način sprječava stvaranje plinova, smanjuje bolove u želucu, nadutost i grčeve u želucu. Flobian® pomaže u dugoročnom smanjenju svih simptoma kao što su nadutost, plinovi, grčevi i bolovi u želucu te tako učinkovito pridonosi rješavanju problema iritabilnog crijeva.

Svatko tko koristi Flobian® na propisani način ima zajamčeno poboljšanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)