Šećer i nadutost

Da li znate: U kojoj mjeri šećer utječe na nadutost?

Šećer i nadutost – postoji li veza?

Koliko šećer utječe na nadutost? Odgovor je: Puno! Ako je vaš probavni sustav preopterećen šećerom, ili ako imate problema s ugljikohidratima kao što su kruh, tjestenina, riža i krumpir, dolazi do nadutosti i plinova. Oba simptoma se javljaju ako se šećeri koje unosite loše apsorbiraju i neobrađeni završavaju u debelom crijevu. U ovoj fazi šećeri mogu poslužiti  kao hrana za proizvodnju (patogenih) bakterija, tj. plinova unutar crijeva. Nastali plinovi mogu izazvati nadutost u abdomenu i ispuštanje prekomjernih plinova.

Kako šećer utječe na nadutost?

Medicinske studije su pokazale kako šećer utječe na nadutost i probleme sa crijevima. Jedna studija (1) iz 2006. godine pokazala je da 72% bolesnika s nadraženim sustavom za probavu i prekomjernim plinovima ima neki problem s apsorpcijom laktoze, fruktoze ili sorbitola. Druga studija (2) pokazala je da 90% pacijenata s probavnim tegobama ne apsorbira potpuno bar jedan tip šećera.

Jednostavni i složeni šećeri

Šećer u izvornom obliku i šećer dodan piću i hrani kao što su pudinzi i kolači, predstavlja jednostavne ugljikohidrate.  Škrob u kruhu, tjestenini, žitaricama, riži i krumpiru je složeni ugljikohidrat, koje tijelo pretvara u glukozu i glikogen.

Jednostavni šećeri se obično brzo apsorbiraju i osiguravaju energiju za tijelo. Kada tijelo ima dovoljno glukoze, ostatak šećera se pretvara u glikogen i čuva se za buduću upotrebu. Šećeri uključuju: fruktozu i glukozu iz voća i meda, šećernu trsku ili šećernu repu, laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda, maltozu iz riže ili pšenice.

Kada se ugljikohidrati, kao što je kruh, “razbiju”, oni se pretvore u glukozu u tijelu. Ovo izaziva oslobađanje hormona serotonina (koji pruža osjećaj zadovoljstva i pozitivnog raspoloženja) i endorfina, koji predstavljaju prirodne lijekove protiv bolova. Iako ugljikohidrati “podižu” tijelo i um, sam šećer nudi malo nutritivne koristi. Može izazvati značajne probleme s razinom nivoa šećera u krvi, također doprinosi kvarenju zuba i uzrokuje nastanak karijesa.

Kako ukloniti šećer iz prehrane?

Da bi procijenili u kojoj mjeri šećer utječe na nadutost, trebali bi procijeniti udio šećera u obroku i da li ga u potpunosti apsorbirate. Bakterije koje proizvode plinove se provjeravaju praćenjem vašeg unosa prijateljskih bakterija, iz hrane kao što su vlakna i povrće. Ako se trudite izbjegavati šećer, budite svjesni da sadržaj šećera nije uvijek očigledno naveden na ambalaži, i može biti skriven u raznim proizvodima pod različitim imenom. Vodite računa na prisutnost maltoze, šećera dobivenog od škroba, praha ekstrakta ječma, dekstrozu, sirupa kukuruza i sušenog glukoznog sirupa.

Zanimljiva činjenica koju treba imati na umu je da proizvođači hrane često ne navode šećer kao svoj prvi sastojak, jer se potencijalno odražava loše na proizvod, već navode više oblika šećera, ali u manjim količinama.

Zaslađivači poput aspartama i saharina su alternativa šećeru, ali postoje dokazi koji ukazuju da čak mogu imati negativne neželjene učinke na organizam i potencijalno dovesti do bolesti.

Nektar agave se trenutno istražuje kao potencijalno bolji alternativni zaslađivač umjesto saharoze i kukuruznog sirupa koji se često koristi kao zaslađivači u industrijski prerađenoj hrani. Smatra se da ekstrakt agave poboljšava kontrolu glukoze u tijelu i smanjuje netoleranciju glukoze.

Ako otkrijete ili već znate da šećer kod vas izaziva nadutost, preporuka je da ga, koliko god možete, isključite iz prehrane, i unosite ga najviše putem svježeg voća.

Protiv nadutosti- Flobian®!

U borbi protiv nadutosti i plinova u trbuhu, Flobian® djeluje direktno na uzrok problema. Posebnim patentiranim mehanizmom sprječava vezanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina preko stanica crijevnog epitela, na taj način smanjuje nastajanje plinova u crijevima.

Samo jedna kapsula Flobiana® dnevno dovoljna je za uklanjanje neugodnog osjećaja nadutosti, kao i eliminaciju plinova u trbuhu, kod čak 95% pacijenata.

Reference:

(1) Clinical Nutrition Oct 2006.

(2) American Journal of Gastroenterology Dec 1993.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)