Proljev kod djece

Proljev kod djece se javlja češće nego kod odraslih?

Proljev kod djece često je način da se djetetovo tijelo oslobodi bakterija. U većini slučajeva javlja se s blagim simptomima i nestaje unutar nekoliko dana. Simptomi dječjeg proljeva su proljev, groznica, mučnina, povraćanje, grčevi i dehidracija.

Proljev kod djece – najčešći uzroci

Virusi

Najčešći uzrok proljeva u djetinjstvu. Simptomi infekcije virusnim gastroenteritisom često uključuju povraćanje, proljev, želučane tegobe, glavobolju i groznicu.

Lijekovi

Antibiotici posebno mogu uzrokovati proljev kod djece.

Trovanje hranom

Bakterije salmonele uzrokuju i proljev kod djece. Simptomi se obično pojavljuju brzo, mogu uključivati ​​povraćanje i proljev i obično nestaju unutar 24 sata.

Ostali uzroci proljeva uključuju sindrom iritabilnog crijeva, Crohnovu bolest, alergije na hranu i celijakiju.

Kako reagirati u slučaju proljeva kod djece?

Prvo, važno je spriječiti gubitak tekućine. U slučaju dojenčadi i male djece treba uključiti dodatne količine majčinog mlijeka i napitaka za oralnu rehidraciju jer voda ne sadrži dovoljno natrija, kalija i drugih hranjivih tvari za sigurnu rehidraciju vrlo male djece. Starija djeca mogu piti gotovo sve što žele kako bi nadoknadila izgubljenu tekućinu.

U slučaju da antibiotici uzrokuju proljev kod vašeg djeteta, svakako se posavjetujte s liječnikom koji vam može preporučiti smanjenje doze lijeka, promjenu prehrane, dodavanje probiotika ili prelazak na drugi antibiotik. Istraživanja pokazuju da samo određene vrste probiotika mogu učinkovito pomoći u ublažavanju proljeva izazvanog antibioticima.

Dok dijete ima proljev, potrebno je napraviti sljedeće korekcije u prehrani: jesti znatno manje obroke tijekom dana, s naglaskom na slanu hranu bogatu elektrolitima poput juhe i prepečenog kruha. Također se preporučuje hrana poput kuhanog povrća, pečenog krumpira, kuhanog ili pečenog mesa, tjestenine ili bijele riže, banane. Mliječne proizvode je bolje izbjegavati, ali ako je prijeko potrebno, djeci možete davati one sa niskim udjelom masti.

Potrebno je izbjegavati prženu, masnu ili brzu hranu, poput peciva, krafni, kobasica, voćnih sokova, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda, kao i voće i povrće koje može uzrokovati plinove i nadutost. U takvo povrće spadaju brokula, paprika, grah, grašak, zeleno lisnato povrće i kukuruz, a treba izbjegavati bobičasto voće i gazirana pića.

Može li se spriječiti proljev kod djece?

Gotovo je nemoguće spriječiti djecu da dobiju proljev. Ipak, moguće je spriječiti, tj. značajno smanjiti vjerojatnost njegove pojave slijedeći sljedeće korake:

  • Pobrinite se da djeca dobro i često peru ruke, osobito nakon korištenja toaleta. Pranje ruku najučinkovitiji je način sprječavanja ovakvih infekcija jer djeca prljavim rukama unose bakterije u tijelo kada grizu nokte, sišu palac ili jedu prstima.
  • Kuhinjske i zahodske površine održavajte čistima.
  • Dobro operite voće i povrće prije jela.
  • Nemojte dopustiti djeci da piju vodu iz riječnih ili jezerskih izvora.
  • Izbjegavajte kupanje kućnih ljubimaca ili čaše za piće u istom sudoperu koji koristite za pripremu hrane.

Liječniku se treba obratiti u slučajevima kada djeca mlađa od 6 mjeseci imaju proljev, kao i u slučajevima kada proljev traje duže ili je praćen visokom temperaturom, jakim bolovima u trbuhu, vrtoglavicom ili dehidracijom, koja se očituje sušenjem usta i kože.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)