Kako zaštititi dijete kad dobije proljev

Kako zaštiti dijete kada dobije proljev?

 

Mnogi roditelji susreli su se s ovim pitanjem. Često su djeca vrtićke ili školske dobi podložna padu imuniteta, čestim respiratornim oboljenjima ili pak dijarejama različitih uzroka. Prilikom putovanja nerijetko se vaše dijete otruje hranom i tada moramo brzo reagirati.

Koja je razlika između trovanja hranom i virusne probavne infekcije?

Proljev uzrokovan bakterijom ili virusom?

Trovanje hranom je bakterijska infekcija, a simptomi su znatno teži nego kod virusnih infekcija. Simptomi se brzo razvijaju, izraženo je često povraćanje uz povećanu tjelesnu temperaturu, što može dovesti do dehidracije. U ovakvim slučajevima vrlo je važno odmah nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite. Kod virusnih infekcija simptomi su nešto blaži, no proljev je u ovim slučaju prisutan, što kod trovanja hranom ne mora biti, ili se javlja kasnije.

Virus izaziva akutnu infekciju koja zahvaća želudac i crijeva. Najprije će se javiti bol u trbuhu, a ostali simptomi se javljaju kasnije. Virusu je također potrebno više vremena da napusti organizam, nego bakteriji. Bakterija kao najčešći uzročnik trovanja hranom proizvodi razne otrove u crijevima, pa su u slučaju trovanja hranom simptomi puno izraženiji, ali kraće traju.

Bilo da se radilo o virusnoj ili bakterijskoj infekciji probiotici imaju veliki značaj u otklanjanju simptoma, te bi se trebali koristiti odmah prilikom pojave prvih simptoma. Uvijek je najbolje potražiti savjet u obližnjoj ljekarni, a ako se klinička slika pogorša, potražiti pomoć liječnika.

U kakvoj su vezi imunitet i zdravlje probavnog sustava?

Već znamo da imamo nekoliko uzročnika koji narušavaju našu crijevnu floru, to su nezdrava prehrana, stres, antibiotici…No, to isto rade toksini i ostali uzročnici bolesti – najčešće virusi, bakterije, gljivice. Sve to utječe na imunitet, te ga oslabljuje. Crijevni mikrobiom sa svojih 100 milijardi većinom dobrih bakterija pomaže u probavi hrane, prepoznaje štetne mikroorganizme i spriječava nastanak infekcija. Zbog toga je izuzetno važno čuvati zdravlje mikrobioma, a u slučaju narušenog zdravlja crijevne mikroflore dati suplemente koji će vratiti narušeno zdravlje i ravnotežu, te tako ubrzati oporavak organizma i ojačati imunitet.

Probiotici mogu biti prvi i pravi izbor preporuke, pogotovo ako u svom sastavu sadrže cink, esencijalni mineral koji pomaže u obrani organizma od patogena, te zacjeljivanju sluznice crijeva.

Koji probiotik uzeti prilikom dijareje?

Iako su probiotici otkriveni prije više od 100 godina, njihova važnost doživljava ekspanziju u posljednjih 10 godina. Mnogo je probiotičkih sojeva, no, da li je svaki probiotički soj učinkovit za svaku crijevnu tegobu?

Pitanje je uvijek isto. Kako izabrati pravi probiotik kod proljeva vašeg djeteta?

Prema stručnim europskim smjernicama i brojnim studijama prva preporuka je probiotički kvasac, Saccharomyces boulardii, te probiotičke bakterije iz roda Lactobacillus. Probiotički kvasac je specifičan jer je otporan na sve vrste antibiotika, štiti dobre bakterije u crijevima i prepoznaje štetne mikroorganizme koji su uzročnici dijareje, te ih eliminira iz organizma. Površina kvasca je 10 puta veća od površine probiotičke bakterije, pa je u mogućnosti za sebe vezati i veći broj patogena, izbaciti ih iz organizma, te ubrzati proces oporavka.

Kada i koliko dugo koristiti probiotike?

Kada zamijetite prve simptome dijareje kod svog djeteta vrlo je važno odmah reagirati, te posegnuti za adekvatnim dodatkom prehrani kreiranim za djecu. Takav preparat koji sadrži Saccharomyces boulardii i cink naziva se Bulardi® Junior s cinkom. Također, bitno je nastaviti uzimati Bulardi® Junior i nakon smirivanja simptoma, radi ravnoteže i zdravlja mikrobioma te jačanja imuniteta. Bulardi® Junior u svom sastavu sadrži i neizostavni cink, izuzetno bitan kod tegoba dijareje.

@TECH pakiranje garantira učinkovitost i kvalitetu!

Kako bi proizvod bio što učinkovitiji poželjno je da proizvod ima garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe. Zato je između ostaloga važno i pakiranje, koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost, a dolazi iz Probiotic Excellence Centra Abela Pharme. Takvo pakiranje upravo ima Bulardi® Junior dodatka prehrani, zaštićen @TECH inovativnim pakiranjem.

Zato otputujte sigurno na svoj zaslužen odmor i obavezno u svojoj SOS ljekarni imajte liniju Bulardi proizvoda!

Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr.

Kako izgleda prehrana djeteta koje ima proljev?

Proljev ili dijareja može uzrokovati više različitih uzročnika, no koji god da je uzrok dijareje kod vašeg djeteta, prehrana bi trebala biti  prilagođena tegobi.

Najčešća komplikacija  koju uzrokuje proljev je dehidracija organizma, a to za sobom povlači različite tegobe što su kao malaksalost, vrtoglavica i opća nemoć. Osim vode dijete gubi i elektrolite, koji su važni za normalno funkcioniranje organizma. Glavni princip kako nadoknaditi izgubljenu tekućinu je dati djetetu tekućinu svakih 5-10 minuta. Mlađoj djeci davati 1-2 žličice svakih 5 minuta, a starijoj djeci 1-2 žlice tekućine svakih 5-10 minuta. 

Osim toga idealan izvor tekućine i elektrolita može biti domaća juha od mesa i povrća, voda ili blagi čajevi. Nije preporučeno djeci davati voćne zaslađene sokove, kao niti zaslađene čajeve, slatkiše, jer sadrže dosta šećera, pa povećavaju jačinu proljeva i produljuju vrijeme trajanja proljeva. Preporuka je djetetu dati lako probavljivu hranu (nezaslađeni čaj, juha, zasoljena kuhana riža, kuhani krumpir, mrkva). Kada se simptomi počnu smanjivati u prehranu uvesti pileće kuhano meso, kuhanu teletinu, povrće, te postepeno uvoditi normalnu prehranu.

Da li je važno koji probiotik se uzima za proljev?

Iako su probiotici otkriveni prije više od 100 godina njihova važnost doživljava ekspanziju u posljednjih 10 godina. Mnogo je probiotičkih rodova i sojeva, no, da li je svaki probiotički soj učinkovit kod svake tegobe? Pitanje je uvijek isto, kako izabrati pravi probiotik kod crijevne dijareje vašeg djeteta. Prema stručnim europskim smjernicama prva preporuka je probiotički kvasac, Saccharomyces boulardii, te probiotičke bakterije iz roda Lactobacillus. Bulardi je kao probiotički kvasac koji je specifičan jer je otporan na sve vrste antibiotika, štiti dobre bakterije u crijevima i prepoznaje štetne mikroorganizme koji su uzročnici dijareje, te ih eliminira iz organizma.

Kada i koliko dugo koristiti probiotike?

Kada zamijetite prve simptome dijareje kod svog djeteta vrlo je važno odmah reagirati, te posebnuti za adekvatnim dodatkom prehrani kreiranim za djecu. Takav preparate koji sadrži Saccharomyces boulardii i cink naziva se BULARDI® Junior s cinkom. Također, bitno je nastaviti uzimati Bulardi®Junior i nakon smirivanja simptoma, radi ravnoteže i zdravlja mikrobioma te jačanja imuniteta. Bulardi® Junior u svom sastavu sadrži i neizostavni cink, izuzetno bitan kod tegoba dijareje.

@TECH garantira učinkovitost i kvalitetu

Kako bi proizvod bio što učinkovitiji poželjno je da proizvod ima garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme. Takvo pakiranje upravo ima Bulardi® Junior dodatka prehrani, zaštićen @TECH  inovativnim pakiranjem.

Zato otputujte sigurno na svoj zasluženi odmor i obavezno u svojoj SOS ljekarni imajte liniju Bulardi proizvoda!

Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)