Kronični umor

U kakvoj su vezi kronični umor i crijevne bakterije?

 

Kronični umor i nervozna creva – da li postoji veza?

Jeste li ste se ikada zapitali o mogućoj vezi između sindroma kroničnog umora (CFS) i sindroma iritabilnog crijeva (IBS)? Veza između ova dva sindroma još uvijek nije jasna, no sljedeća nedavna studija procijenila je vezu između njih i povezanosti sa crijevnim bakterijama. Tako da možda imamo neke odgovore za vas!

Sindrom kroničnog umora, također poznat kao mijalgični encefalomijelitis (ME), kompleksna je bolest koja uključuje duboku disregulaciju središnjeg živčanog sustava (CNS) i imunološkog sustava. Istraživači su otkrili da se 30-90% ljudi sa kroničnim umorom ​​bori sa simptomima iritabilnog crijeva, kao što su: nelagoda u trbuhu, grčevi, nadutost, dijareja i zatvor. Posljednjih godina sve se više prepoznaje i istražujue uloga crijevne mikrobiote u zdravstvenim stanjima kao što je kronični umor.

Podaci sljedeće studije pokazuju da čak 30-90% pacijenata sa sindromom kroničnog umora pati i od simptoma iritabilnog crijeva.

Navedeno istraživanje uključilo je 100 sudionika podijeljenih u 2 grupe: U prvoj grupi, 50 sudionika imalo je sindrom kroničnog umora, a ostalih 50 je bilo zdravo. U drugoj grupi 21 od 50 pacijenata sa kroničnim umorom imalo je sindrom iritabilnog crijeva. Analizirani su uzorci fecesa svih sudionika.

Kronični umor povezan je s različitim vrstama crijevnih bakterija

Studija je istaknula da su različite vrste crijevnih bakterija povezane sa sindromom kroničnog umora. Otkrili su da se udio bakterijskih sojeva Faecalibacterium, Bacteroides, Roseburia, Alistipes, Clostridium, Dorea, Coprococcus, Ruminococcus i Coprobacillu razlikuje između obje skupine sudionika. Trend je pokazao da se ove bakterije mogu koristiti kao indikatori za predviđanje ima li pacijent sindrom kroničnog umora.

Pacijenti sa sindromom kroničnog umora i iritabilnim crijevom imali su visoke razine bakterije zvane Alistipes i niske razine Faecalibacterium u usporedbi sa sudionicima s kroničnim umorom ​​bez iritabilnog crijeva. Međutim, iako su sudionici koji su imali sindrom kroničnog umora sa sindromom iritabilnog crijeva imali više bakterija iz porodice Bacteroides, imali su nižu razinu vrste Bacteroides vulgatus.

Sindrom kroničnog umora povezan je s disbiozom

Na kraju zaključeno je da je sindrom kroničnog umora zaista povezan s disbiozom (mikrobna neravnoteža crijevne flore) i da razina specifičnih vrsta može utjecati na etiologiju sindroma kroničnog umora, kao i na njegovu težinu. Zanimljivo će biti vidjeti što će još u vezi ovih pojmova biti otkriveno u budućim istraživanjima.

Ovo istraživanje potvrđuje da, iako su naše crijevne bakterije naizgled male, one igraju vitalnu ulogu u našem zdravlju!

Kada se naruši ravnoteža između bakterija u našim crijevima, narušeno je i zdravlje u našem organizmu. Tu dolazi do izražaja dobar izbor probiotika koji pomaže u uspostavljanju ravnoteža, a samim time i poboljšanju ukupnog zdravstvenog stanja.

Enterobiotik® JUNIOR- jer nisu svi probiotici isti!

Stoga probiotike treba pažljivo birati, jer nisu svi isti.

Enterobiotik® JUNIOR predstavlja jedinstvenu kombinaciju probiotske gljivice Saccharomyces boulardii, probiotičkih bakterija LGG, LP 6595 i cinka, koja je formulirana posebno za očuvanje zdravog probavnog trakta kod djece starije od 3 godine.

Korištenje probiotika Enterobiotik® JUNIOR poboljšava i obogaćuje sastav crijevne flore kod djece, pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava, a samim time jača imunitet i sprječava razne infekcije.

       

Reference:

  1. “Study: Chronic Fatigue & Gut Bacteria”; Kerry Beeson, BSc (Nut. Med.) Nutritional Therapist; https://www.optibacprobiotics.com/professionals/latest-research/gut-health/study-links-chronic-fatigue-syndrome-gut-bacteria ;
  2. [Online]Live Science., 2017. Live Science;
  3. Available at: http://www.livescience.com/58859-chronic-fatigue-syndrome-gut-bacteria-ibs.html [Accessed 27 April 2017];
  4. Nagy-Szakal, D., Williams, B. L., Mishra, N., Che, X., Lee, B., Bateman, L., Klimas, N. G., Komaroff, A. L., Levine, S., Montoya, J. G., Peterson, D. L., Ramanan, D., Jain, K., Eddy, M. L., Hornig, M., & Lipkin, W. I. (2017). Fecal metagenomic profiles in subgroups of patients with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome, 5(1), 44. https://doi.org/10.1186/s40168-017-0261-y.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)