Autizam i crijevna flora

Je li i kako je autizam povezan s crijevnom florom?

Je li autizam povezan s nedostatkom raznolikosti mikrobiote crijeva?

Jedna nedavna studija sugerira da nedostatak raznolikosti u crijevnoj mikrobioti može biti povezan s određenim stanjem koje se zove autizam. Istraživači sa Sveučilišta Arizona State analizirali su crijevnu mikrobiotu djece s poremećajem iz autističnog spektra. Otkrili da imaju značajno manje raznolike populacije crijevne mikrobiote nego zdrava djeca. Studija koju je u PLoS One objavila Rosa Krajmalnik-Brown značajna je jer predstavlja prvu sveobuhvatnu bakterijsku analizu djece s poremećajem iz spektra autizma. Istraživački tim analizirao je uzorke stolice 20 autističnih i 20 zdravih sudionika studije, u dobi od 3 do 16 godina, i koristio se tehnikom pirosekvenciranja, koja omogućuje kombiniranje mnogih različitih uzoraka DNK u jedan skup podataka. To je znanstvenicima omogućilo pojedinačno mapiranje sastava crijevne mikrobiote svih sudionika.

Djeca koja imaju autizam imaju manje bakterijskih vrsta u crijevnoj mikrobioti

Rezultati su pokazali da djeca s autizmom imaju znatno manju raznolikost bakterijskih vrsta u crijevnoj mikrobioti u usporedbi sa zdravom djecom. Točnije, tri specifične vrste bakterija – Prevotella, Coprococcus i Veillonellaceae – nisu bile prisutne u djece s autizmom. Smatra se da ova tri roda bakterija igraju važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, kao i mnogo širu ulogu u održavanju zdravlja drugih crijevnih mikroba. Istraživači su zaključili da nedostatak ovih sojeva u crijevima može objasniti smanjenu diverzifikaciju kod djece s autizmom.

Ovakva istraživanja mogu nam pomoći da shvatimo moguće uzroke autizma. Voditeljica istraživanja dr. Krajmalnik-Brown komentirala je nalaze svog tima: “S obzirom na ono što znamo o vrlo jakim vezama između zdravlja mozga, crijeva i imunološkog sustava, hitno nam je potrebno više istraživanja o njihovim mogućim implikacijama – posebno za razvoj novih pristupa liječenju.”

Zdrava crijevna mikrobiota – preduvjet općeg zdravlja

Također, s obzirom da naše opće zdravlje i imunitet polazi od zdravlja našeg probavnog sustava, treba održavati dobru ravnotežu crijevne flore i na taj način spriječiti razna neželjena stanja.

Neravnoteža mikrobiote nastaje kada se pod utjecajem jednog ili više čimbenika poremeti ravnoteža između dobrih i loših bakterija. U tom slučaju, štetne bakterije nadvladaju korisne i javljaju se simptomi poput proljeva, zatvora, grčeva, nadutosti, plinova ili bola u trbuhu.

Jedini način da sprečimo disbalans crevne flore jeste uzimanje dodatnih količina probiotskih kultura. Ako ih unesemo u odgovarajućem broju, one će neutralizirati djelovanje patogenih sojeva u crijevima i omogućiti ponovnu uspostavu zaštitne barijere. Pri odabiru probiotičkih pripravaka treba imati na umu da učinkovitost ovisi o probiotičkim sojevima koji se u njima nalaze.

Enterobiotik® JUNIOR predstavlja jedinstvenu kombinaciju probiotičke gljivice Saccharomyces boulardii, probiotičkih bakterija LGG, LP 6595 i cinka, formuliranu posebno za očuvanje zdravog probavnog trakta kod djece starije od 3 godine.

 Reference:

  1. Krajmalnik-Brown, R. et al (2013) Reduced Incidence of Prevotella and Other Fermenters in Intestinal Microflora of Autistic Children. PLoS One. Published online ahead of print.
  2. Image source: garvandwane.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)