Infekcija bakterijom helicobacter pylori

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori u djetinjstvu

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori najčešće se javlja u dječjoj dobi. Među oboljelima postoje individualne razlike u simptomima i posljedicama infekcije. Helicobacter pylori je spiralna bakterija koja može preživjeti u izrazito kiseloj sredini želuca, na temperaturi preko 37 stupnjeva. Vjeruje se da polovica svjetske populacije ima Helicobacter pylori u svom organizmu, no mnogi to ne znaju zbog izostanka simptoma.

Kako se prenosi infekcija bakterijom Helicobacter pylori?

Učestalost infekcije Helicobacter pylori ovisi o dobi, zemljopisnom području i socioekonomskim uvjetima. Infekcije su češće kod odraslih i u obiteljima s lošijim socioekonomskim uvjetima. Za razliku od razvijenih europskih zemalja, gdje se od kraja 20. stoljeća bilježi pad infekcija, u zemljama u razvoju još uvijek se bilježi visok stupanj učestalosti infekcija u svim dobnim skupinama (65% zaražene djece u adolescentnoj dobi). Čest je prijenos infekcije unutar obitelji, osobito s majke na dijete.

Zbog čega Helicobacter pylori infekcija savjetuje oprez?

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori faktor je rizika za čir na želucu. Nema pouzdanih dokaza da infekcija uzrokuje zdravstvene probleme kod djece prije pojave oštećenja želučane sluznice. Stoga se ispitivanje provodi samo kod djece sa želučanim problemima.

Terapija se provodi u svim slučajevima Helicobacter pozitivnog želučanog ulkusa. Testiranje treba razmotriti u djece s neobjašnjivom anemijom, nakon što su isključeni drugi uzroci, te u djece s poviješću raka želuca u užoj obitelji.

Dijagnoza se postavlja na temelju invazivnih i neinvazivnih dijagnostičkih pretraga. Invazivni testovi uključuju endoskopske biopsije i rezervirani su za djecu s ulkusima koji krvare. Endoskopska biopsija uključuje umetanje endoskopa (uređaj s kamerom na vrhu) u želudac, pregled sluznice želuca radi oštećenja i uzimanje uzorka tkiva koji se šalje na daljnju analizu. Neinvazivni zahvati su urea izdisajni test i dokazivanje antigena Helicobacter pylori u stolici.

Priprema za testiranje

Kako bi se povećala točnost testova na Helicobacter pylori, kod djece treba prestati uzimati sve antibiotike 4 tjedna prije testiranja. Dva tjedna prije pretrage također treba prestati uzimati lijekove koji smanjuju lučenje želučane kiseline. Testovi koji se temelje na dokazivanju antitijela na Helicobacter pylori u krvi, slini i urinu nisu pouzdani u djece svih dobnih skupina.

Šta obuhvaća terapija?

Terapija Helicobacter pylori infekcije podrazumijeva primjenu lijekova koji smanjuju lučenje želučane kiseline i antibiotika u trajanju od 14 dana. Procjena uspješnosti se  provodi 4 do 8 tjedana nakon završetka terapije kod sve djece, čak i kod one bez simptoma. Za tu svrhu se koriste neinvazivni testovi.

Ukoliko je ovaj test pozitivan, treba napraviti endoskopski pregled sa uzimanjem biopsija želuca, kako bi se utvrdila bakterijska kultura sa antibiogramom u svrhu određivanja terapije drugog izbora.

Brojne studije pokazuju da terapija značajno smanjuje raznolikost crijevne mikrobiote, pri čemu se smanjuje broj dobrih bakterija u crijevima i stvaraju uvjeti za rast štetnih bakterija. Rezultati studija ukazuju na to da se balans crijevne flore ponovo uspostavi tek nakon više mjeseci od primjene antibiotika. Tako da tijekom uzimanja terapije tijekom 14 dana i 6 tjedana poslije, nužno je uzimati Saccharomyces boulardiiradi očuvanja i obnavljanja crijevne flore. Saccharomyces boulardii je probiotička gljivica koja se može uzimati istovremeno sa antibiotikom, sprječava rast loših bakterija u crijevima i time održava balans crevne flore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)