Flatulencija i masaža

Ako vas muči flatulencija – masaža može umiriti trbuh!

Šta je flatulencija?

Gotovo da ne postoji osoba koja u nekom trenutku nije iskusila probavne tegobe. To je obično jako neugodno stanje a karakteriziraju ga različiti simptomi – nadut trbuh, plinovi, nadutost i bolovi u trbuhu, bol u leđima, koji nekada i pređu u razna složenija stanja. Stanje u kome se javlja zadržavanje plinova u trbuhu, nastalo uslijed fermentacije nerazgrađene hrane, uz neugodnu i bolnu nadutost u trbuhu, naziva se flatulencija.

Često je flatulencija udružena s konstipacijom, disbalansom intestinalne flore, poremećajem apsorpcije ugljikohidrata, ingestije zraka ili digestivnih poremećaja, a može nastati i uslijed korištenja određenih antibiotika. Karakteriziraju je slijedeći simptomi – nadutost i podrigivanje, opća nadutost trbuha koja može biti i lokalizirana kao nadutost u gornjem djelu trbuha, kada se osjeća nadut trbuh u gornjem dijelu, ili nadutost donjeg dijela trbuha, bolovi u donjem dijelu trbuha i nadutost, zatim se može javiti pretakanje po trbuhu, bol u trbuhu i plinovi, “pucanje” u trbuhu i plinovi, izraženi grčevi u trbuhu i plinovi, plinovi u crijevima, plinovi u debelom crijevu. Također, dugačka je i lista poremećaja koju ova pojava izaziva ili je blisko vezana za njih: alergije na hranu, abdominalna angina, celijakija, kolecistitis, kolitis, intolerancija laktoze, sindrom iritabilnog crijeva.

Ipak, vjerujemo da je svima najbliža definicija flatulencije jednostavna: neugodan osjećaj pritiska u trbuhu i nadutost. Što je našem želucu teže da probavi hranu, više plinova se proizvodi. Zato i ne čudi što kod zdravih ljudi ponekad čak i jako male količine hrane dovode do nadutosti u trbuhu.

Flatulencija – kako se možete riješiti plinova prirodnim putem?

Ako se pitate kako se riješiti nadutosti, pored toga što će vam se nuditi razni savjeti za nadutost trbuha, prvo što će vam pasti na pamet protiv nadutosti je uzeti neki lijek za trbuh, ili tablete protiv plinova u trbuhu. Osim posjete liječniku ukoliko simptomi dobiju na težini, gdje vam mogu biti propisani lijekovi za nadutost, postoje i mali trikovi, poput recimo vježbe za izbacivanje plinova, koji će vam ovo stanje olakšati. Jedan od njih je i masaža abdomena, tj. regije trbuha.

Masaža je najstariji oblik fizičke medicine poznat ljudima, i prakticira se u mnogim kulturama, od drevnih vremena do danas. Pored toga, vršena su mnoga medicinska istraživanja terapijske masaže koja opravdavaju njeno korištenje za razne tegobe. Konkretno, za probavni sustav potvrđeno je da ima velike koristi od masaže jer postiže peristaltičku aktivnost (serija valnih mišićnih kontrakcija koje pomažu prebacivanje hrane kroz vaš probavni sustav) u debelom crijevu, i poboljšava eliminaciju fekalnih tvari boreći se protiv zatvora. Masaža mišićnih zidova crijeva i abdomena dodatno stimulira izlučivanje sokova iz jetre, pankreasa, želuca i crijeva.

Da bi iskoristili ovu abdominalnu masažu u potpunosti, pokušajte raditi masažu dva puta dnevno, od 20 minuta. Uključivanje dubokog disanja u svaku sesiju također može pomoći kada se koristi samo-masaža za oslobađanje konstipacije. Dakle, sasvim nježna masaža trbuha pomoći će vam da opustite trbuh i poboljšate probavu, a čak i ublažava manju bol. Uz redovno vježbanje i pravilnu prehranu, masaža dodatno pomaže i u uklanjanju masnih naslaga oko trbuha, što često zna stvoriti napuhnut trbuh kod žena.

Masaža se radi nekoliko sati nakon obroka ili ujutro, na prazan želudac. Idealan položaj je ležeći a započnite laganim disanjem i opuštanjem.

Masaža može umiriti trbuh

Masaža 1

U ovoj varijanti masira se točka iznad pupka kako bi se rasteretio želudac. Tik iznad pupka postavite horizontalno četiri prsta. Iznad posljednjeg gornjeg prsta nalazi se potrebna točka za masažu. Masirajte je par minuta u smjeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smjeru. Ukoliko ste postupili po uputama, nedugo nakon prvih pokreta, osjetit ćete kiselkasti okus a lučenje pljuvačke će se pojačati.

Masaža 2

Ova masaža služi za ublažavanje simptoma zadržavanja vode, kao i za bol u želucu. Željena točka je na visini kažiprsta iznad pupka. Pritisnite je blago i masirajte nekoliko minuta u smjeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smjeru.

Masaža 3

Za bolju aktivnost crijeva i osjećaj težine u trbuhu ispod pupka horizontalno postavite četiri prsta. Ispod malog prsta je željena točka, masirajte je nježno par minuta u smjeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smjeru. Ukoliko se izvede pravilno, osjećaj nadutosti u trbuhu će ubrzo proći.

Flobian® – protiv plinova i nadutosti

Pored pravilne prehrane, aktivnosti, masaže i urednog spavanja, za nadutost u trbuhu i sve prateće simptome – vaš idealni i tihi saveznik je svakako Flobian®. U borbi protiv nadutosti i plinova Flobian® djeluje direktno na uzrok problema – posebnim patentiranim mehanizmom sprječava vezanje štetnih bakterija i njihovo toksično djelovanje. Na taj način smanjuje nastajanje plinova.

Istovremeno, Flobian® stimulira rast drugih korisnih bakterija, pa na taj način stvara biološku raznovrsnost i ravnotežu u crijevima. Ovo je od velikog značaja za pravilno funkcioniranje crijevnog trakta i smanjenje nadutosti i plinova u trbuhu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)