Elektoliti

Elektroliti: Što su i zašto su neophodni za naše dobro zdravlje?

Elektroliti su važni minerali, koji u obliku pozitivnih ili negativnih iona sudjeluju u mnogim metabolitičkim procesima u našem tijelu.

Što su elektroliti?

Koja vam je prva asocijacija na spomen elektrolita? Je li to nadoknada elektrolita u obliku raznih otopina koje ste kao dijete dobivali nakon dehidracije, povraćanja ili proljeva? Ili mislite na napitke u obliku vode s elektrolitima kojima se rehidrirate tijekom ili nakon napornih sportskih treninga i aktivnosti? Ako ste sve ovo zapamtili, potpuno ste u pravu. A sada zajedno saznajemo sve što ste oduvijek željeli znati o elektrolitima: što su elektroliti, koji su elektroliti prisutni u krvi, što je elektrolitička disocijacija i još mnogo toga.

Pojam “elektrolit” je pojam za tvari, odnosno čestice koje nose pozitivan ili negativan električni naboj. U području kemije, elektroliti su tvari koje sadrže slobodne ione, sposobne za prijenos ionske struje. U ovom obliku mogu biti vodene otopine, soli, kiseline i baze, kao i njihove otopine. Ovisno o stupnju elektrolitičke disocijacije (razgradnje molekula na pozitivne ili negativne ione pod utjecajem molekula otapala) elektrolite možemo podijeliti na jake i slabe elektrolite.

Također, izraz “elektroliti” odnosi se na bitne minerale koji se nalaze u našoj krvi, znoju i urinu. Kada se ovi minerali tope u tekućini, stvaraju elektrolite – pozitivne ili negativne ione, koji sudjeluju u mnogim metaboličkim procesima u našem tijelu.

Najvažniji elektroliti koji se nalaze u našem tijelu su:

 • Natrij-(Na)
 • Kalij- (K)
 • Klor-(klorid) (Cl)
 • Kalcij- (Ca)
 • Magnezij- (Mg)
 • Fosfor- (fosfati) (P)
 • Hidrogenkarbonat (bikarbonati)-HCO3

Elektroliti u krvi normalne vrijednosti

Navedeni elektroliti su neophodni za različite procese u našem tijelu, uključujući regulaciju pravilne funkcije živaca i mišića, održavanje acidobazne ravnoteže- pH vrijednosti krvi, osmotski tlak, optimalnu hidrataciju. Na primjer, natrijevi ioni važni su za regulaciju prijenosa impulsa kroz membrane živčanih stanica, za održavanje osmotske ravnoteže kod regulacije hidratacje našeg tijela. Kalcij je zajedno s natrijem i magnezijem, odgovoran za pravilnu kontrakciju mišića, kretanje mišićnih vlakana i opuštanje mišića poslije kontrakcije.

Kalij je jedan od najvažnijih pozitivnih iona u tijelu. Kalij sudjeluje u provođenju električnih impulsa između stanica, radu svih tkiva, živčanoj provodljivosti, radu srca, regulaciji volumena krvi u tijelu i radu bubrega. Zbog svih ovih važnih funkcija, važno je da vrijednosti svih elektrolita – kalija u krvi, klorida u krvi, budu unutar optimalnih preporučenih vrijednosti, kako bi sve funkcije u organizmu tekle neometano.

Neravnoteža elektrolita je loša za vaše zdravlje

U nekim okolnostima, razine elektrolita u krvi mogu postati previsoke ili preniske, uzrokujući neravnotežu ili neravnotežu elektrolita. Neravnoteža elektrolita često je posljedica dehidracije uzrokovane pretjeranom vrućinom, povraćanjem ili proljevom. Stoga treba voditi računa o nadoknadi izgubljene tekućine kada je vruće ili kada ste bolesni, kao i o nadoknadi elektrolita kod proljeva. Na primjer, kada se znojite, gubite i vodu i elektrolite, osobito natrij i klorid. Također, neke bolesti, uključujući bolesti bubrega, poremećaje prehrane i ozljede poput teških opeklina, također mogu uzrokovati neravnotežu elektrolita. Ako imate blagi poremećaj elektrolita, vjerojatno nećete osjetiti nikakve simptome. Međutim, ozbiljnije neravnoteže mogu uzrokovati simptome kao što su:

 • umor
 • brz ili nepravilan rad srca
 • ukočenost i trnci
 • konfuzija
 • slabost mišića i grčevi
 • glavobolje
 • konvulzije

Elektroliti u vašoj prehrani

Najbolji način za postizanje i održavanje ravnoteža elektrolita u tijelu je zdrava prehrana. Glavni izvori elektrolita u hrani su voće i povrće, kao i mliječni proizvodi, orašasti plodovi i sjemenke. Jedan od čestih izvora gdje možemo naći natrij u prehrani, ali i klorid, je svima nama dobro poznata namirinica- kuhinjska sol. Ako ste se ikada pitali šta je natrij klorid- NaCl- to je upravo ona!

Namirnice koje osiguravaju elektrolite bile bi sljedeće:

 • Natrij: kisela hrana, sir i kuhinjska sol
 • Klorid: kuhinjska sol
 • Magnezij: sjemenke i orasi
 • Kalcij: mliječni proizvodi, obogaćene alternative mliječnim proizvodima i zeleno lisnato povrće

Ako se pitate u kojim namirnicama ima kalija, odgovor bio bi da se kalij u hrani najviše može naći u voću i povrću. Hrana bogata kalijem su banane, avokado i slatki krumpir.  Elektroliti poput bikarbonata se prirodno proizvode u našem tijelu, tako da nije potrebno brinuti o njhovom uključivanju u prehranu.

Je li vam potrebna nadoknada elektrolita?

Uravnotežena prehrana, koja uključuje izvore elektrolita, u osnovi je dovoljna da osigura točnu količinu elektrolita u tijelu. Naše tijelo može učinkovito regulirati elektrolite i održavati ih na optimalnoj razini. No, u nekim okolnostima, kao što je povraćanje ili proljev, gdje su gubici elektrolita pretjerani, nadopuna otopinom za rehidraciju koja sadrži elektrolite može biti korisna. Također, tijekom velikih napora, treninga ili znojenja kod sportaša bi bila poželjna nadoknada elektrolita u obliku vode elektrolitima poput natrija, kalcija i magnezija.

Najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja nadomjestaka elektrolita. I na kraju, da bi se elektroliti dobro apsorbirali u našem probavnom traktu, potrebno je da naša mikrobiota, odnosno crijevna flora bude zdrava, odnosno obogaćena dobrim sojevima bakterija, koje nam osiguravaju probiotici. Pri odabiru probiotičkih pripravaka treba imati na umu da učinkovitost uspostavljanja zaštitne barijere u crijevima ovisi o probiotičkim sojevima koji se u njima nalaze. Mnoga su istraživanja pokazala učinkovitost probiotika.

Probiotik Enterobiotik® sadrži probiotičke kulture koje djeluju singeristički u održavanju i uspostavljanju normalne funkcije crijevne mikroflore, pomaže crijevnoj flori da zadrži ravnotežu, integritet i raznolikost.

 

Literatura:

 1. “Electrolytes: Definition, Functions, Imbalance and Sources”;Healthline; https://www.healthline.com/nutrition/electrolytes 
 2. ;El-Sherif N, et al. (2011); “Electrolyte disorders and arrhythmogenesis”; viamedica.pl/cardiology_journal/article/viewFile/21240/16844 ;
 1. J Intraven Nurs; Sep-Oct 1994;17(5):240-7; “The major electrolytes: sodium, potassium, and chloride”; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7965369/;
 2. .Molecular Cell Biology. 4th edition; Section 21.2; “The Action Potential and Conduction of Electric Impulses”; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21668/ ;
 3. Old Spring Harb Perspect Biol 2018 Feb 1;10(2):a023200.10.1101/cshperspect.a023200. “Muscle Contraction” H Lee Sweeney 1, David W Hammers; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29419405/ ;
 4. Clin Med (Lond); Nov-Dec 2004;4(6):573-8. doi: 10.7861/clinmedicine.4-6-573; “Fluid, electrolytes and nutrition”; Simon Allison; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15656483/ ;
 5. “Diagnosis and management of electrolyte emergencies”; Eva-Maria Weiss-Guillet 1, Jukka Takala, Stephan M Jakob; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14687593/
 6. Nutrition Data https://nutritiondata.self.com/foods-011122000000000000000-1w.html ;
 7. “Oral rehydration therapy in the second decade of the twenty-first century”; Henry J Binder 1, Ian Brown, B S Ramakrishna, Graeme P Young; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24562469/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)