Da li ste znali da postoji više vrsta dijareja?

Dijareja (proljev) je prilično neugodna pojava. No, također, nisu sve proljevi isti i svaki od njih govori nešto vrlo specifično o vašem zdravlju. Zbog toga je važno da na osnovu simptoma i manifestacije vidjeti o kojoj vrsti proljeva se radi. Utvrđivanjem točne vrste proljeva koju imate, brže ćete i lakše utvrditi uzrok proljeva, kao i odgovarajuće liječenje.

Dok je, primjerice, akutni proljev (više od tri vodenaste stolice dnevno) iznimno čest i nema uobičajenog liječenja, u slučaju proljeva koji traje više od nekoliko dana, odlazak liječniku je obavezan. Kronični proljev koji traje četiri ili više tjedana može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Dakle, ako se nosite s vlastitim slučajem proljeva, iako vam je neugodan, začepite nos i pogledajte u WC školjku, jer ono što vidite može biti ključ za rješavanje ove neugodne tegobe.

Osmotska dijareja

Nastaje zbog zadržavanja osmotski aktivnih tvari u crijevima, koje na sebe vežu vodu. Javlja se kod intolerancije šećera (osobito laktoze – mliječnog šećera), kod uporabe soli koje se slabo apsorbiraju (kao što su magnezijev sulfat i natrijev fosfat), kod unosa određenih kiselina (vinske, jabučne, limunske) ili kod upotrebe umjetnih sladila (manitol, sorbitol) i sl.

Zbog nakupljanja ovih nepoželjnih sastojaka dolazi do povećane prisutnosti vode u crijevima i rastezanja stijenki crijeva. Time se ubrzava pražnjenje crijeva i skraćuje vrijeme zadržavanja štetnih tvari u crijevima, što dovodi do čestih pojava vodenaste stolice.

Sekretorna dijareja

Nastaje kao posljedica povećanja lučenja elektrolita i drugih tvari u tankom i debelom crijevu. Uzroci mogu biti bakterije, virusi, neapsorbirane masti iz hrane, neke vrste lijekova ili, u rijetkim slučajevima, problem sa štitnjačom. Sekretorna dijareja može da izgleda kao osmotska dijareja. Ova vrsta proljeva se javlja deset puta češće kod žena nego kod muškaraca, a posebno kod osoba starijih od 60 godina. Obično prolazi bez ozbiljnih simptoma, ali se mogu javiti povraćanje, bolovi u trbuhu, nadutost i gubitak težine. Ako imate ovu vrstu proljeva, obavezna je posjeta liječniku.

Eksudativna dijareja

Eksudativna ili upalna dijareja se javlja u slučaju bolesti cijevne sluznice koja dovode do upale crijevne sluznice i pojave otoka. Obično je povezana sa upalnim bolestima crijeva poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa, a može biti uzrokovana i Escherichijom coli. Posljedica ovog proljeva je pojava krvi, sluzi i drugih tvari u crijevnom sadržaju, što značajno povećava količinu tekućine u stolici. Ako imate krv i gnoj u stolici, odmah potražite liječničku pomoć

Paradoksalna dijareja

Ova vrsta proljeva se događa kada ljudi imaju ozbiljnu konstipaciju, tj. pojavu zatvora. Rješavanje zatvora trebalo bi pomoći, a teži slučajevi zahtijevaju liječničku pomoć. Može se pojaviti i kod djece, ponekad i kod osoba s duševnim bolestima.

Pseudo-dijareja

Ova vrsta proljeva obično se javlja kod sindroma iritabilnog crijeva, kao i zbog konstipacije, tj. zatvora, kao i kod paradoksalne dijareje. Ako uključivanje više vlakana u vašu prehranu ne poboljša stanje, morate razgovarati sa svojim liječnikom o sljedećim koracima za rješavanje ovog proljeva.

Psihogena dijareja

Psihogena ili emocionalna dijareja javlja se u trenucima pojačane živčane napetosti, kada jaka stimulacija parasimpatičkog živčanog sustava uzorkuje pojačao lučenja tekućine u završnom dijelu debelog crijeva. Ovaj proljev može biti uzrokovan raznim emocionalnim trenucima, psihičkim stanjima, hladnoćom, menstrualnim ciklusom kod žena i slično.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)