Proljev kod djece

Cink u terapiji proljeva kod djece

Zašto djeca dobijaju proljev češće od odraslih? Dijareja (proljev) je način da se organizam sam izbori sa uzročnicima infekcije. U većini slučajeva traje nekoliko dana do jednog tjedna. Dijareja je često popraćena groznicom, mučninom, povraćanjem, grčevima i dehidratacijom.

Cink i neki od najčešćih razloga zašto dolazi do proljeva 

  • infekcija virusima kao što je Rotavirus, bakterijama kao što je Salmonella i rijetko, parazitima kao što je Giardia. Virusi su najčešći uzročnici proljeva kod djece. U kašastu ili vodenstu stolicu, simptomi virusnog gastroenteritisa često uključuju povraćanje, bolove u trbuhu, glavobolju i groznicu i mogu trajati 5-14 dana.
  • lijekovi kao što su laksativi i antibiotici također mogu dovesti do proljeva  kod djece, kao i odraslih osoba.
  • trovanje hranom također može izazvati proljevu kod djece. Simptomi se obično jave brzo, mogu uključivati povraćanje i prolaze za 24 sata.
  • drugi uzroci proljeva mogu biti sindrom iritabilnih crijeva, Crohnova bolest, alergije na hranu i celijakija.

Ako niste sigurni šta je izazvalo proljev kod vašeg djeteta, nazovite svog pedijatra.

Tretman najčešće uključuje sljedeće:

  • Dojenčadi i maloj djeci treba ponuditi dopunu majčinim mlijekom ili otopinom za oralnu rehidraciju. Sama voda ne sadrži dovoljno natrija, kalija i drugih hranjivih tvari za sigurnu rehidraciju vrlo male djece. Starija djeca s proljevom mogu piti što žele kako bi ostala hidrirana, uključujući proizvode za rehidraciju. Ako vaše dijete povraća, dajte mu češće male gutljaje, umjesto da pije previše tekućine odjednom.
  • Dajte djetetu laganu hranu u svakodnevnoj prehrani. Počnite sa BRAT dijetom (Bananas, Rice, Applesauce, Toast), odnosno uključite bananu, rižu, kompot od jabuka, dvopek. Kasnije uvedite lako probavljive namirnice, koje imaju visoku energetsku i nutritivnu vrijednost. To bi bile: tjestenina, kukuruzna krupica, razne žitarice, jaja, sir, kao i  manje količine maslaca i visokokvalitetnih biljnih ulja.
  • Uključite cink kroz primjenu nekog pripravka koji ga sadrži. Cink spada u esencijalne minerale – mikroelemente, jer se u našem organizmu nalazi u izuzetno maloj količini, ali ima veliki značaj i bez njega ne možemo. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF su dali službenu preporuku da cink treba biti sastavni dio tretmana za rješavanje problema proljeva. Djeca sa proljevom imaju smanjenu koncentraciju cinka u plazmi. Dokazano je da cink učinkovito smanjuje težinu, trajanje i ozbiljnost dječjeg proizvoda.
  • Uvesti probiotički pripravak, jer je proljev obrambeni mehanizam kojim se tijelo čisti od uzročnika infekcije, ali se pritom narušava ravnoteža probiotskih kultura koje nastanjuju gastrointestinalni sustav. Zbog brojnih kliničkih studija i iskustava pacijenata koji potvrđuju njegovu učinkovitost, Europsko društvo pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista (ESPHAGAN) preporučuje S. boulardii kao prvi izbor u liječenju i prevenciji proljeva.
  • Promatrajte svoje dijete. Nazovite svog pedijatra ako se simptomi vašeg djeteta ne poboljšaju ili ako vaše dijete ima znakove dehidracije, kao što je plač bez suza, manje mokrih pelena nego inače, urin koji je tamniji nego inače ili udubljeno meko mjesto na vrhu glave.

Bulardi Probiotik Junior i Cink

Na našem tržištu se već duži niz godina nalazi Bulardi Junior, jedinstven probiotički pripravak, koji upravo sadrži kombinaciju Saccharomyces boulardii (probiotičke kulture) i cinka, a čije djelovanje antibiotici, ako ih je potrebno koristiti kod nekih vrsta proljeva, ne mogu oslabiti, zbog čega se može koristiti i istovremeno sa antibioticima. Učinkovita doza od 5 milijardi probiotičkih kultura S. boulardii i 5mg cinka u rekordnom roku normalizira rad crijeva, ublažava tegobe i skraćuje trajanje proljeva kod djece i dodatno jača imunitet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)