Alergija na kravlje mlijeko

Alergija na kazein i proteine kravljeg mlijeka

Najveći krivac među mliječnim proteinima svakako je kazein. Riječ je o proteinu koji se nalazi u mlijeku, a upravo on daje mlijeku bijelu boju. Kravlje mlijeko sastoji se od oko 80% proteina kazeina. Osim u mlijeku, protein kazein nalazi se u jogurtu, siru i formulama za dojenčad, te u raznim dodacima prehrani.

Koliko je česta alergija na kravlje mlijeko?

Svi znamo da radost podizanja male bebe može zasjeniti famozni kolitis, odnosno grčevi, koji su česti kod većine novorođenčadi. Nadalje, većina beba ima problema s mliječnim proteinima i želučanim problemima koji mogu biti prilično ozbiljni – a u rijetkim slučajevima čak i opasni po život.

Zato je važno pažljivo pratiti simptome svog djeteta i obavijestiti svog pedijatra ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće znakove.

Kravlje mlijeko jedan je od najčešćih uzroka alergijskih reakcija na hranu kod djece. Na sreću, većina djece će prerasti alergiju na kravlje mlijeko, a tada prvo mjesto preuzima alergija na kikiriki!

Kako biste bili sigurni da je dijete preraslo alergiju, obratite se liječniku. On će utvrditi je li preraslo jer, pozitivan alergijski test ne znači uvijek da će dijete imati simptome pri konzumaciji mlijeka ili mliječnih proizvoda, pa vam alergija može izostati.

Što je alergija na kravlje mlijeko odnosno mliječne proteine?

Prilikom unosa mliječnih proteina, imunološki sustav bebe prepoznaje ih kao strano tijelo i stvara antitijela protiv štetnih proteina, uzrokujući oslobađanje kemikalija kao što je histamin. Tijekom ovog procesa, vaša će beba vjerojatno biti razdražljiva i može se činiti neutješnom. Simptomi mogu uključivati:

 • proljev
 • grčeve
 • povraćanje ili prekomjerno pljuvanje/bljuckanje
 • krv u stolici
 • u teškim slučajevima, anafilaksu, koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i injekciju epinefrina!

Simptomi se ne pojavljuju odmah nakon rođenja, jer tijelu može trebati vremena da reagira na izloženost proteinima. Međutim, obično počinju u prvih nekoliko tjedana dojenčadi, a mogu se pojaviti čak i mjesecima kasnije.

Što je alergija na kazein?

Reakcija na kazein razlikuje se od intolerancije na laktozu, koja se javlja kada tijelo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze, te ih ne treba ih miješati. Intolerancija na laktozu može učiniti da se osjećate neugodno nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Proizvodi bez laktoze i dalje sadrže proteine kravljeg mlijeka i nisu pogodne za osobe s alergijom na kravlje mlijeko.

Alergija na kazein može izazvati:

 • osip
 • jaku bol
 • malapsorpciju hrane
 • povraćanje
 • probleme sa disanjem
 • anafilaksu

Što uzrokuje alergiju na kazein?

Alergije na kazein najčešće su u dojenčadi i male djece. Ova alergija se javlja kada imunološki sustav pogrešno shvati kazein kao nešto protiv čega bi se tijelo trebalo boriti. Dojene bebe imaju manji rizik od razvoja alergije na kazein, a stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto se kod nekih beba razvije alergija na kazein, a kod drugih ne, ali vjeruju da genetika može igrati ulogu.

Obično će alergija na kazein nestati kada dijete navrši 3 do 5 godina. Neka djeca nikada ne prerastu alergiju na kazein i mogu je imati u odrasloj dobi.

Gdje se nalazi kazein?

Mlijeko sisavaca, kao što je kravlje mlijeko, sastoji se od:

 • laktoze, ili mliječnog šećera
 • masti
 • do četiri vrste kazeinskih proteina
 • drugih vrsta mliječnih proteina

Za većinu ljudi s istinskom alergijom na kazein, mlijeko i mliječni proizvodi moraju se izbjegavati u svim oblicima jer čak i tragovi mogu dovesti do teške alergijske reakcije.

Alergija na kravlje mlijeko – kako ju tretirati?

Trenutno ne postoji tretman za alergiju na mlijeko. Ako vaše dijete ima potvrđenu alergiju – izbjegavanje mlijeka i svih namirnica koje sadrže mlijeko jedini je način da spriječite simptome. Kravlje mlijeko nalazi se u velikoj mjeri u hrani koju jedemo, stoga je važno čitati i razumjeti oznake na hrani kako biste mogli odabrati hranu koja je sigurna za vaše dijete.

Ostala životinjska mlijeka (kozje i ovčje) sadrže proteine slične kravljima pa ih također treba izbjegavati. Grijanje i obrada mogu promijeniti proteine ​​u hrani čineći ih manje alergenima. Vaše dijete možda može podnijeti neki kuhani ili prerađeni oblik mlijeka i vaš liječnik će vam savjetovati koje oblike mlijeka možete uključiti.

Oznaka na prehrambenim proizvodima „Može sadržati tragove mlijeka“ – O čemu se tu radi?

Ove izjave koriste proizvođači kako bi ukazali da proizvod može biti kontaminiran mlijekom tijekom prerade i pakiranja. Međutim, formulacija izjave otežava određivanje razine rizika.

Iznimno su male šanse da će se nakon konzumacije tako osebujnog proizvoda pojaviti značajne alergijske reakcije zbog kontaminacije tijekom obrade. Međutim, za djecu s rizikom od teških alergijskih reakcija – ta se vjerojatnost značajno povećava.

Također, važno je imati na umu da količina mlijeka u proizvodima može biti vrlo nedosljedna. Stoga je nemoguće točno znati koliko će se kazeina unijeti.

Hrana koju treba izbjegavati kod alergije na kazein

Riječ je o hrani koja spada u ovu skupinu, ali nije nužno pravilo da će izazvati alergijsku reakciju:

 • svi oblici mlijeka (punomasno, nemasno, obrano, mlaćenica)
 • maslac, margarin, ghee
 • jogurt, kefir
 • sir i sve što sadrži sir
 • sladoled
 • vrhnje (šlag, kiselo…)
 • puding, krema

Kazein također može biti u drugoj hrani i proizvodima koji sadrže mlijeko ili mlijeko u prahu, kao što su krekeri i kolačići. Također se može naći u manje očitoj hrani, kao što su nemliječne kreme i arome. Sve to čini kazein jednim od težih alergena za izbjegavanje!

To znači da je vrlo važno pažljivo čitati deklaracije na hrani i pitati što se nalazi u određenim namirnicama prije nego što ih date svom djetetu. U restoranima svakako obavijestite poslužitelja o alergiji na kazein prije nego što naručite hranu za svoje dijete.

Podrška trbuščićima!

Ukoliko vaše dijete spada u onu skupinu koja samo malo slabije probavlja mlijeko, a s obzirom da ćete ga u tako ranoj dobi malo teže izbjeći, rješenje je nadohvat ruke!

Enterobiotik JUNIOR je kombinacija najispitivanijih i preporučenih probiotičkih sojeva kod djece u kombinaciji sa esencijalnim mikroelementom: LGG & Saccharomyces boulardii u jednoj kapsuli + Cink! U pitanju je jedinstvena podrška crijevnoj flori djeteta, kao i revolucionarna doza zaštite. Naime, u samo jednoj kapsuli nalazi se čak 15 milijardi probiotičkih kultura!

Enterobiotik JUNIOR pruža podršku osetljivim trbuščićma, bilo da se radi o mlijeku koje im teško pada a obožavaju ga čokoladnog primjerice, bilo da je putovanje, pad imuniteta ili bilo čemu drugom što može uznemiriti trbuh vašeg mališana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)