Uzimanje Saccharomyces boulardii može pomoći u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa

Alergijski rinitis je uobičajeno stanje koje utječe na mnoge ljude. Uzrokuje upalu sluznice nosa i simptome poput kihanja, curenja nosa, svrbeža i začepljenja nosa. Ovaj problem može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući pelud, prašinu, životinjsku dlaku i različite druge alergene.

Uzimanje suplementa sa Saccharomyces boulardii probiotičkim kvascem može pomoći u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa. Ovaj kvasac ima sposobnost regulacije upale, što je ključno u smanjenju simptoma alergije. Upala se javlja kada tijelo reagira na alergen, što može dovesti do oticanja sluznice nosa i drugih dišnih putova. Kao rezultat toga, osoba može doživjeti kihanje, začepljenje nosa i druge simptome alergije.

Studije su pokazale da Saccharomyces boulardii može pomoći u smanjenju upale, što može poboljšati simptome alergijskog rinitisa. Pomaže u održavanju zdravlja crijevne flore, što može smanjiti rizik od upale koja je u tijelu. Također, pomaže u jačanju crijevne barijere, što može spriječiti prolazak štetnih tvari u krvotok. To znači da uzimanje ovog kvasca može pomoći u smanjenju rizika od alergijskih reakcija.

Nadalje, kvasac  Saccharomyces boulardii može poboljšati crijevnu floru i smanjiti rizik od različitih problema s probavom, uključujući proljev, nadutost i probleme iritabilnog kolona. Ovaj kvasac ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u borbi protiv patogenih mikroorganizama i održavanju ravnoteže bakterija u crijevima. Kao što smo već spomenuli, zdrava crijevna flora može pomoći u smanjenju upale u tijelu, što je ključno u borbi protiv alergijskih simptoma.

Važno je napomenuti da Saccharomyces boulardii nije zamjena za liječenje alergijskog rinitisa. Međutim, uzimanje ovog kvasca može biti korisno kao dodatak prehrani za poboljšanje zdravlja crijeva i imunološkog sustava. Također, njegovo uzimanje može pomoći u smanjenju rizika od nekih drugih zdravstvenih problema, što može poboljšati opće zdravlje i dobrobit.

Jedno istraživanje provedeno na 26 ispitanika otkrilo je da su oni koji su uzimali Saccharomyces boulardii imali značajno manje simptoma alergijskog rinitisa nego kontrolna skupina. To sugerira da bi Saccharomyces boulardii mogao biti koristan dodatak terapiji kod alergijskog rinitisa.

Saccharomyces boulardii  ima puno mehanizama djelovanja a jedan od njih je imunomodulacija, pa na taj način može regulirati imunološki sustav i pomoći u smanjenju upalnih procesa koji uzrokuju simptome alergijskog rinitisa. Osim toga, Saccharomyces boulardii ima antioksidativna svojstva, što znači da može smanjiti oksidativni stres u tijelu, što je generalno korisno za svaku osobu.

Iako postoje pozitivni rezultati istraživanja o učinkovitosti Saccharomyces boulardii u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila njegova djelotvornost. Također je važno napomenuti da Saccharomyces boulardii ne bi trebao biti jedini tretman za alergijski rinitis, već se treba koristiti kao dodatak drugim terapijama i mjerama prevencije.

Uzimanje Saccharomyces boulardii kao dodatak prehrani može biti korisno za smanjenje simptoma alergijskog rinitisa. Međutim, važno je razgovarati sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost.

Želite li dobiti korisne informacije o probioticima i zdravlju, pratite nas na društvenim mrežama FB i Instagaramu.