Kako pomoći crijevima prilikom uzimanja antibiotika

Antibiotici su ključni lijekovi koji pomažu u liječenju bakterijskih infekcija. Međutim, uzimanje antibiotika može utjecati na crijevnu floru i uzrokovati neugodne nuspojave poput proljeva, nadutosti i mučnine.

Antibiotici utječu na crijevnu floru tako što uništavaju i dobre i loše bakterije u crijevima. To može dovesti do neravnoteže u crijevnoj flori, što uzrokuje osim crijevnih problema i smanjenje imunološke funkcije.

Saccharomyces boulardii je vrsta probiotika koja može pomoći u obnavljanju crijevne flore nakon i uz uzimanje antibiotika. Ovaj probiotik se nalazi u nekim vrstama hrane, kao što su kruh, pivo i vino, ali se najčešće uzima kao dodatak prehrani.

Ovaj dodatak prehrani sadrži kvasac (kvaščevu gljivicu), koju je prvi put izolirao francuski znanstvenik Henri Boulard iz tropskih biljaka liči i mangostina, koji pomaže u sprečavanju proljeva koji se javlja uslijed uzimanja antibiotika, te pospješuje probavu i jača imunološki sustav. Smatra se sigurnim i nema nuspojava.

Uzimanje Saccharomyces boulardii kroz dodatke prehrani može biti korisno za sve koji su uzimali antibiotike ili koji planiraju uzeti antibiotike. Uzimanje ovog probiotika može pomoći u obnavljanju crijevne flore i sprečavanju nuspojava uzrokovanih antibioticima. Bulardi® linija proizvoda koji proizvodi AbelaPharm je prvi Bulardi koji se pojavio na hrvatskom tržištu, te se može uzimati istovremeno s antibiotikom.

Međutim, važno je napomenuti da se prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, uključujući Saccharomyces boulardii, treba konzultirati s liječnikom. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ili drugim zdravstvenim problemima mogu zahtijevati poseban oprez.

Uzimanje antibiotika je neizbježno u nekim situacijama, a uzimanje Saccharomyces boulardii suplemenata može pomoći u smanjenju neugodnih nuspojava i očuvanju zdrave crijevne mikroflore.

Želite li dobiti još korisnih informacija o probioticima i zdravlju, pratite nas na društvenim mrežama FB i Instagram.